„Krówka Opatowska” – warsztaty cukiernicze i wizyta w Zamku Krzyżtopór – wycieczka szkolna.

„Rzutem na taśmę” w jednym z ostatnich dni roku szkolnego wybraliśmy się do Opatowa, by w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej uczestniczyć w warsztatach cukierniczych przy produkcji słynnej „Krówki Opatowskiej”. W warsztatach uczestniczyli nasi uczniowie – cukiernicy ze szkoły zawodowej, a także gimnazjaliści, którzy chcą w przyszłości kształcić się w tym zawodzie. Pani instruktor przedstawiła nam etapy produkcji słodyczy, obejrzeliśmy film dotyczący procesu produkcyjnego, a później każdy z nas mógł wziąć ze sobą cukierki ręcznie wytwarzane i pakowane.

Druga część dnia, to wizyta na zamku Krzyżtopór – potężnym kompleksie pałacowo-zamkowym rodu Ossolińskich. Zachwycaliśmy się rozmachem budowli, która lata świetności ma już za sobą, ale ciągle czeka na swoje drugie życie. Bogatsi o nowe doświadczenia i wrażenia czekamy na kolejny wrześniowy wyjazd.

Share Button